Home

  Over ons

Bestel

Pers

Contact

Staalboek

Over ons

Weiko en Heleen in Herberg De Gouden Karper te Winsum

We zijn beiden in 1964 geboren. We hebben elk ons kwartierstaat (voor zover uitgezocht) opgenomen in het laatste deel van de set. We weten zodoende enigszins waar onze voorouders vertoefd hebben. Hiermee kunnen onszelf daarom in een 'historisch en geografisch perspectief' plaatsen.
Heleen is geboren en getogen in Dordrecht als schippersdochter en staat daar als juf voor de klas.
Weiko is geboren 'in Stad' (Groningen) en getogen in Muntendam als schilderszoon, volgroeid in Amsterdam en sindsdien bibliothecaris.
We zijn samen alweer geruime tijd aan het rijpen in de Zwijndrechtse Waard.
Heleen vindt het leuk om voor de vakanties bijzondere verblijfadressen te vinden, waar we tijdens de reizen in ons leefgebied kunnen verblijven. Het te bezoeken gebied is daarom ook veelal afhankelijk van wat ze vindt en waar nog plek is. Soms sluiten de gebieden op elkaar aan en soms ook niet. Wat dat betreft is het eigenlijk al een wonder dat "De Ommelanden" voltooid is.
Heleen krijgt door dit zoeken ook al veel van de omgeving mee, wat er zoal te zien is aan bijzonderheden. Reisgidsjes helpen daarbij.
Zodra duidelijk is in welke hoek van het gebied we zullen gaan verblijven, oriënteert Weiko zich op de geografische kaarten, oude en nieuwe, om mogelijke bijzonderheden te ontdekken.
Vooraf aan de dagelijkse verplaatsingen beginnen we vaak met een bepaald doel, dat veelal niet wordt gehaald omdat de nieuwsgierigheid het meestal wint van de planning.
Heleen kleurt tijdens de reis de route in op de papieren kaart. Hierbij worden de nodige kleine aantekeningen gemaakt, zodat Weiko er later in combinatie met de foto's, bonnetjes, gekochte boeken en het internet er een verhaal van kan reconstrueren en historisch kan inbedden.
Heleen fotografeert veelal de 'kunst'-onderwerpen en Weiko de rest.

Veel kijk- en leesplezier,
Heleen van Baalen en Weiko Piebes

We hopen hiermee een hedendaagse aanvulling te geven in de traditie van onze voorgangers

Overzicht voorgangers


Oude gravure - beschiktbaar gesteld door de antiquair te Utrecht den heer F.W.G. Theonville - als "plaatje bij praatje", bij het reisdagboek uit 1823 van Jacob van Lennep met zijn vriend Dirk van Hogendorp, dat in 1942 werd uitgegeven onder de titel Nederland in den goeden ouden tijd. De illustratie (en dus geen documentatie-materiaal) is geplaatst op pagina 42 van desbetreffende boekuitgave.